Нерублевите спестявания на руските домакинства са спаднали до най-ниското

...
   Нерублевите спестявания на руските домакинства са спаднали до най-ниското
Коментари Харесай

Спад на депозитите в чуждестранна валута в Русия

   Нерублевите спестявания на съветските семейства са спаднали до най-ниското си равнище за повече от десетилетие, съгласно централната банка на страната.  

Делът на задграничната валута в спестяванията по съветските частни сметки понижава от предходната година и при започване на октомври възлиза на 63,4 милиарда $. До началото на ноември делът на тези депозити е понижен с още 3,7 милиарда $ и съставлява едвам 9,4% от спестяванията на семействата, сочат данните на регулатора.   

Това ниво е най-ниското от 2012 година насам, когато нерублевите депозити на семействата възлизаха на 69,2 милиарда $, сочат данните.   

Банковите специалисти изясняват намаляването на задграничната валута в балансите на клиентите с укрепването на рублата и по-високите лихви по депозитите.

" Преминаването от задгранична валута към депозити се дължи частично на изтеглянето на " токсични " валути в рублата, частично на прехвърлянето към юана и частично на прехвърлянето на валута към сметки и депозити в задгранични банки ", споделя ръководещият шеф на Gazprombank Private Banking Егор Суслов.

В Русия се следи внезапен отлив на задгранична валута от банкови сметки и депозити от началото на предходната година, когато преводите към задгранични банки внезапно набъбнаха. През март предходната година Банката на Русия наложи ограничавания върху преводите към задгранични банки за физически лица, с цел да поддържа стопанската система, като спре приключването на капитали в изискванията на западните наказания.   

От началото на 2023 година салдата по депозити в задгранична валута са се сринали с съвсем 40%, или с 36,4 милиарда $, сочат данни на централната банка.

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР